Relatietherapie
In elke liefdesrelatie bestaan er conflicten die normaal of zelfs essentieel zijn voor de evolutie van het koppel. In bepaalde omstandigheden worden deze conflicten echter te zwaar, onoplosbaar, of maken ze dieperliggende problemen zichtbaar.
Een relatietherapie is aangewezen voor eenieder die lijdt in de relatie met een partner. Bij relatietherapie wordt het akkoord van beide partners verondersteld.
Een ‘koppel’ is steeds een specifieke constructie die beantwoordt aan eigen impliciete en expliciete, bewuste en onbewuste regels. Deze regels zijn gebaseerd op onbewuste allianties binnen het koppel, die verbinden, maar die ook kunnen zorgen voor psychisch leed.
Het therapeutische werk bestaat uit het ontwarren van de relationele moeilijkheden door een herstel van de verstoorde communicatie. Dit werk laat een heruitvinden van de relatie toe, die tegelijkertijd een organiserende en een defensieve functie heeft.
Doorheen de regelmatige ontmoetingen, en binnen de veiligheid van een therapeutische setting verschijnen ieders afgesplitste delen die vaak onbewust bij de partner en/of in het koppel worden gelegd. Hierin wordt vaak een lijden zichtbaar dat werd doorgegeven door de vorige generaties en dat nog niet gekend en geëxploreerd is, en die de partnerkeuze betekenis geeft.
Ieder van ons kan moeilijkheden ervaren in zijn relatie, gezin of ruimere omgeving. Soms zijn die moeilijkheden zo overweldigend, dat je er zelf geen oplossing voor vindt. Onze coach begeleidt je in deze chaos van gevoelens en gedachten en helpt je om terug balans, evenwicht en rust te vinden in je leven.
Ieder van ons kan in zijn levensloop moeilijkheden ervaren in zijn relatie, zijn gezin of in zijn ruimere omgeving. Vaak kunnen we deze problemen wel aan, maar soms zijn deze zorgen en moeilijkheden echter te zwaar om alleen te dragen. Dit kan leiden tot belemmeringen in ons dagelijks functioneren en een impact uitoefenen op onze gezondheid. Een gesprek met een psychologe kan in deze omstandigheden helpen.

Wanneer is relatietherapie nodig?
Wat is relatietherapie?
In het kort relatietherapie kun je een antwoord vinden op 4 belangrijke vragen.
- Hoe vind ik het gevoel terug?
- Is ruzie normaal?
- Hoe vrij laat je elkaar?
- Kan ik mijn partner nog vertrouwen?
Als je samen besluit aan je relatie te werken, maar het idee hebt dat je dit niet op eigen kracht kunt doen, dan kun je relatietherapie overwegen, samen gaan wij in gesprek om de obstakels en vaak miscommunicatie in de relatie in kaart te brengen, vele voorkomende punten zijn:
- Voelen jullie je eenzaam in de relatie?
- Zijn jullie bang elkaar kwijt te raken?
- Is één van jullie beiden vreemd gegaan?
- Zijn jullie verdrietig en doodmoe van de situatie?
- En staan jullie geruime tijd in de ‘overlevingsstand’?
- Hebben jullie veel ruzies?
- Of leven jullie juist langs elkaar heen?
- Jullie zien geen uitweg om uit de vicieuze cirkel te raken?
- Is vrijen en knuffelen een opgave en doen jullie dit nauwelijks?

Vaak wordt mij de vraag gesteld of relatietherapie nodig is. Is dit zorgwekkend? Of hoort dit er bij? Mijn antwoord is: relatietherapie kan helpen als je onderstaande gedachtes en gevoelens ontwikkelt over je partner. Of iets in die aard
- Je begrijpt me nooit (dus niet af en toe, maar heel vaak)
- Met die vriendin, collega, broer of zus deel ik meer dan met mijn partner
- Laat, maar. Je snapt het toch niet
- Ik ben liever alleen dan samen met jou.
- Ik kan dat gezeur van jou er niet bij hebben.
- Ik praat met jou … maar jij begrijp mij niet
Als iets uit het bovenstaande lijstje gaat overheersen kom je in de gevarenzone. Het gevaar ontstaat dat je elkaar links laat liggen of telkens opzoekt om ruzie te maken. En het kan ook dat je andere dingen niet zomaar leuk, maar heel erg leuk gaat vinden. Dat kan een sport zijn, je werk, je gezin of een andere persoon. Iets waar je structureel heel sterk in opgaat. Iets waarvan je ergens wel weet dat je dit doet om de eenzaamheid in je relatie te compenseren.
Moet je dan in relatietherapie? Misschien wel. Vaak wachten stellen te lang en groeien ze uit elkaar. Ze gaan ervan uit dat er sprake is van ‘normale’ slijtage die eenvoudig gerepareerd kan worden. Wanneer kom je in de gevarenzone? Dat hangt samen met wat je als normaal bent gaan beschouwen van je partner en jezelf.
Hoe lang duurt relatietherapie?
Dat hangt ervan af hoe hardnekkig de problemen zijn en hoe groot de inspanning is die je wilt leveren. Meestal bestaat een traject uit een serie van ongeveer 10 wekelijkse gesprekken en een intakegesprek. Soms zitten er enkele weken tussen de intake en de start van het traject – meestal spreekt men in dit geval van ‘een behandeling’.
Duurt dit te lang, dan kun je ook kiezen voor kortdurende relatietherapie. Je hebt dan twee sessies op een dag en dit doe je meerdere dagen achter elkaar. Bijvoorbeeld in een weekend (3-5 sessies). Bij deze vorm heb je zelf meer de regie in handen. Je legt je dan niet vast op een langdurig traject, maar kijkt na een weekend hoeveel begeleiding je verder nog wilt.