Mindfulness
Mindfulness betekent leven in het nu, zonder afleidingen en met volledige aandacht. In het dagelijks leven is het echter moeilijk om constant je aandacht erbij te houden. Je doet dingen zonder er diep bij na te denken; je hebt immers veel aan je hoofd, er komen iedere dag nieuwe dingen bij, je maakt je zorgen over de toekomst, het verleden… Het is makkelijk om je te hierdoor te laten meeslepen en te vergeten om aandacht te hebben voor het hier en nu. Mindfulness kan jou hierbij helpen.
Wat is mindfulness?
Mindfulness helpt je het heden te beleven, ervan te genieten en je aandacht te richten op dingen die op dat moment aan de gang zijn. In plaats van te piekeren, leef je met volledige aandacht in het nu. Probeer bijvoorbeeld aandacht te hebben voor je omgeving wanneer je aan het wachten bent. Let op wat je voelt, je zintuigen, wat er om je heen gebeurt, kortom: check in met jezelf.
Het kan je helpen om van specifieke klachten af te komen, bijvoorbeeld stress, burn-out en spanningsklachten. Ook zonder directe aanleiding of specifieke klachten kan mindfulness je helpen. Minder piekeren en je meer op het heden richten kan helpen met je prestaties, productiviteit en meer te genieten.

De oorsprong van mindfulness
De roots van mindfulness liggen in het boeddhisme en hindoeïsme. Mindfulness is langzaamaan deel gaan uitmaken van de moderne psychologie, om klachten als stress, depressie en angst te verminderen en algemene welzijn te verbeteren. Het is naar de westerse wereld gebracht in de vorm van een programma om stress te verminderen en wordt steeds meer wetenschappelijk onderzocht en ondersteund.
Volledig bewustzijn
Veel mensen ervaren door mindful te zijn niet alleen meer rust en een completer bewustzijn van alles dat hier en nu gebeurt, maar ook meer bewegingsvrijheid. Ze zien meer kansen, meer mogelijkheden en zijn meer vindingrijk. Je kunt mindfulness gebruiken om specifieke klachten aan te pakken, maar ook om je leven te verrijken en verbeteren als je geen klachten ervaart.
Het verhoogde bewustzijn zorgt ervoor dat je minder oordeelt, met een open blik tegenover de wereld staat en beter leert omgaan met de vele dingen die er op je afkomen. Het mooie is: iedereen kan mindful zijn en is het af en toe al, maar in veel gevallen kan extra mindfulness net het verschil maken.
Mindfulness of meditatie?
Mindfulness en meditatie lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Dit komt deels doordat mindfulness niet een ‘echte’ definitie heeft, het kan voor iedereen verschillende vormen aannemen. De één heeft er meer baat bij op het werk, en de ander bijvoorbeeld thuis.
Wanneer je mediteert neem je écht een moment waarop je gaat zitten en focust op stilte, je hoofd leegmaakt, of iets voor jezelf doet. Mindfulness is continu, je kunt het toepassen op ieder moment van de dag, door je meer te focussen op waar je op dat moment mee bezig bent. Het is niet iets wat je doet, maar meer een manier waarop je iets doet.
De voordelen van mindfulness
Mindfulness helpt bij stress, angst, spanningen en slaapproblemen of wanneer je bijvoorbeeld problemen hebt met je relaties. Ook als je geen specifieke klachten hebt kan het een positieve invloed op je leven hebben. Je hoeft voor ervoor niks te kopen, en je hoeft er nog niet goed in te zijn om te beginnen. Dit zijn de belangrijkste voordelen voor mensen met en zonder specifieke klachten:
- het werkt preventief tegen bijvoorbeeld stress en angst;
- verhoogde productiviteit en energie;
- meer genieten van het leven;
- verbeterde relaties en communicatie;
- beter omgaan met stress;
- verminderde angst.
Training en oefeningen
Een goede manier waarop je mindfulness kunt oefenen is momenten te gebruiken wanneer je aan het wachten bent. Zit je in een wachtkamer? Sta je in de file? Neem dat moment om te letten op je omgeving. Kijk wat er om je heen gebeurt, let op je ademhaling en wees je bewust van je gevoel en gedachten. Als je merkt dat je gedachten afdwalen probeer ze dan weer terug te brengen.
Dit kun je langzaam uitbreiden van wachtmomenten naar momenten waarop je wel iets aan het doen bent. Zo leer je je steeds beter focussen op je huidige bezigheid, wat helpt met productiviteit en om minder stress te ervaren.
Mindfulness werkt vaak beter als je het toepast op bestaande gewoontes en activiteiten die je normaal al doet. Begin met één activiteit per dag waarin je probeert meer mindful te zijn. Zo kun je op een duurzame manier mindfulness in jouw leven introduceren.
Hoe een coach/therapeut jou kan helpen
Mindfulness is ook een effectieve therapievorm die coaches en therapeuten bij meerdere klachten kunnen inzetten. Onder andere met mindfulness oefeningen kan een coach of therapeut jou verder helpen. Hoe een psycholoog het inzet is afhankelijk van jouw situatie en wensen.
Mindfulness kan o.a. helpen bij stress, burn-out en spanningsklachten.