Trauma
Een trauma kan grote impact hebben op je leven. Iedereen maakt weleens iets ingrijpends mee, maar als je dit geen plek kunt geven spreken we van een trauma. Wil jij de gebeurtenis achter je laten en verder kunnen? Een trauma is gelukkig goed te behandelen. Wij helpen je met de best passende hulp, maar ook met het bieden van relevante informatie. Lees hier wat een trauma precies is, hoe je het kunt herkennen, welke soorten er zijn en welke behandeling voor jou het beste is.
Wat is een trauma?
Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis in het verleden. Heb je vroeger of misschien zelfs recent iets heftigs meegemaakt of zien gebeuren? Zoals een overval, ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het verliezen van een dierbare? Na zo een gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties, zoals verdriet, angst, hulpeloosheid, schuld en boosheid. Dit is normaal en vaak zullen deze emoties vanzelf minder worden. Maar, als je last blijft houden van de gebeurtenis, spreken we van een trauma.
Wanneer heb je een trauma?
Je hebt een trauma als jij in het verleden iets meemaakte dat zoveel indruk op je maakte dat je het geen plek kunt geven. De gebeurtenis blijft voor vervelende gevoelens zorgen. Het kan zijn dat je de gebeurtenis nog vaak herbeleeft of er erg veel aan moet denken.
Soorten trauma
Er zijn twee verschillende soorten trauma’s. Bij het eerste soort is er één keer iets gebeurd wat traumatisch was voor jou. Dit heet een enkelvoudig trauma. Bij het tweede soort heb je meerdere nare ervaringen gehad over een langere periode. Dit heet een meervoudig of complex trauma.
Enkelvoudig trauma
Bij een enkelvoudig trauma maakte je één keer iets ingrijpends mee, bijvoorbeeld een ongeluk of overval. Deze heel vervelende gebeurtenis heb je niet goed kunnen verwerken, en heeft vervolgens geleid tot een trauma. Enkelvoudig betekent niet dat dit trauma minder erg is dan een meervoudig of complex trauma.
Beide soorten kunnen veel grip hebben op jouw leven.
Meervoudig of complex trauma
Als je voor een periode of meerdere keren iets vervelends meemaakte kun je een meervoudig trauma ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn terugkerende mishandeling, herhaald seksueel misbruik of gepest worden. Als je deze heftige gebeurtenissen niet kunt verwerken heb je een meervoudig trauma. Hierbij komen vaak ook andere klachten voor, zoals een angststoornis, een negatief zelfbeeld of verslavingsproblemen. Een meervoudig of complex trauma kan jouw karakter en ontwikkeling beïnvloeden.
De symptomen van een trauma
Je kunt op verschillende manieren last hebben van een trauma. Een voorbeeld hiervan is het herbeleven van de gebeurtenis tijdens flashbacks en/of nachtmerries. Dit kan erg vervelend voor je zijn en voor veel angst en stress zorgen. Daarnaast kun je bepaalde situaties en gedachten gaan vermijden om met jouw stress en angst om te gaan.
Door het trauma ben je vaak moe, prikkelbaar en heb je misschien concentratieproblemen. Je kunt het ook in je lichaam merken. Het cortisolniveau (stresshormoon) in je lichaam is verhoogd, waardoor je voortdurend in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit gaat samen met een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademfrequentie. Je voelt je dus steeds gejaagd zonder dat daar een duidelijke reden voor is.
Je kunt op verschillende momenten last krijgen van het trauma, zowel kort na de gebeurtenis zijn, maar ook pas jaren later als je dacht alles verwerkt te hebben. Door een trauma kun je ook andere
problemen krijgen, zoals een depressie, angst en/of een laag zelfbeeld. Ook komen verslavingsproblemen voor waarbij je verdovende middelen gebruikt om je angst te verminderen en te ontspannen. Bij een trauma komen dus de volgende klachten voor:
flashbacks/nachtmerries
- angst
- stress
- vermijdingsgedrag
- vermoeidheid
- prikkelbaarheid
- verhoogde bloeddruk/hartslag
- Wil je weten of jouw klachten wijzen op een trauma?

Hoe ga je om met een trauma?
Het lijkt misschien een goed idee om jouw trauma weg te stoppen. Door er niet aan te denken hoef je er ook niet mee om te gaan. Het is belangrijk om te weten dat traumagerelateerde klachten uiteindelijk hard kunnen terugkomen. Ook kun je vermijdingsgedrag vertonen, misschien zonder dat je het zelf doorhebt. Het is goed om niet weg te lopen voor jouw trauma, hoe moeilijk dat ook is. Uiteindelijk zal het jouw herstel ten goede komen. Luister naar je gevoel. En doe daar ook iets mee. Zoek hulp als je dat nodig hebt.
Jouw omgeving
Ook jouw omgeving kan een bron van steun zijn. Het zal erg helpen om open te vertellen over je klachten aan iemand die jij vertrouwt. Ken je iemand met een trauma? Het helpt als je er voor diegene bent. Op een veilige manier over het trauma praten kan helpen om het te verwerken.
Fases van traumaverwerking
Traumaverwerking kent drie verschillende fases. Hoe iedere fase er bij jou uitziet hangt af van de ernst en aard van jouw trauma en hoe jij bent als persoon. Misschien heb je zelfs de eerste of laatste fase helemaal niet nodig.
Fase 1: Stabilisatie
In deze fase leer je beter omgaan met jouw gevoelens. Een stabiele situatie is bevorderlijk voor het herstel van jouw trauma. Hoe lang deze fase duurt hangt af van het soort trauma dat je hebt en de ernst ervan.
Fase 2: Verwerking
In de verwerkingsfase werk je door middel van therapie aan de onverwerkte gebeurtenis(sen) en emoties. Ook deze fase hangt af van de ernst en aard van jouw trauma.
Fase 3: Integratie
In de integratiefase leer je jouw traumatische ervaring een plekje te geven in de context van het dagelijks leven. Misschien ontwikkelde je bepaald gedrag om met jouw trauma om te gaan. Het veranderen van jouw gedrag kan nodig zijn om jouw dagelijks leven prettiger te maken.
Hoe wordt een trauma behandeld?
Heb je hulp nodig? Leg je vragen en zorgen aan ons voor contacteer ons als je meer wilt weten over hoe we een trauma behandelen, bekijk dan onze traumabehandelingpagina. Hier lees je alles over de verschillende behandelvormen en het herstel
Doe de trauma test
Twijfel jij of je een trauma hebt? Doe dan onze test trauma om inzicht in je klachten te krijgen. Zoek hulp als je een trauma hebt, ook al kan dat lastig zijn. Jouw klachten nemen mogelijk toe als je niks doet en resulteren in PTSS. Gelukkig kan een therapeut of coach u hierbij helpen. Laat de gebeurtenis uit het verleden jouw leven niet langer negatief beïnvloeden. Wil je jouw vragen of zorgen met iemand bespreken? Contacteer ons, wij denken graag met je mee.